Orakel

Om orakel

Kung krösus ville ta reda på vem som var den bästa oraklet i grekland så han sökte ut de nio bästa för att fråga dem vad han gjorde just vid den stunden. Den enda som svarade rätt var oraklet i delphi som spådde att han gjorde en soppa på sköldpadda vilket stämde.

Hennes populäritet ökade och alla ville använda sig av hennes tjänster. När hon skulle spå så tuggade hon först speciella löv som satte henne i en sorts trans. Sen satte hon sig på en stol ovanför vulkanånga där hon andades in ångan för att sen kunna spå. Hon ansågs då tala med apollos röst. Prästerskapet tolkade spådomarna som hon kom med och ofta var de rätt tvetydiga och kunde alltså ha flera meningar så att det i efterhand skulle kunna vara svårta att direkt säga att hon hade fel.

Hon spådde bland annat krösus när han vill attackera perserna, hon sa till honom att om han attackerade kommer ett stort imperium falla och det tog han som ett god spådom och gick över floden för att attackera perserna. Det visade sig dock i efterhand att det var just krösus eget imperium som skulle gå under när han attackerade den andra staten. Du kan här fråga ett orakel online om du har nån enkel fråga som du vill ha ett enkelt ja eller nej svar till.


Templet i delphi

Lämna en kommentar